Afmetingen zonnepanelen

Er zijn vele eigenschappen die van invloed kunnen zijn op de zonnepanelen die je uiteindelijk kiest. Denk aan elementen zoals de prijs, de capaciteit, de kleur, de efficiency en nog veel meer. Maar voordat je een keuze maakt, dien je ook te kijken naar jouw eigen woning en het energieverbruik binnen jouw huishouden. Als jouw dak namelijk over een kleiner oppervlak beschikt, zal dat betekenen dat je minder en/of kleinere panelen dient te plaatsen. Ook het energieverbruik is van invloed op de hoeveelheid panelen die je aanschaft en de grootte ervan. De afmetingen van zonnepanelen zijn dus van belang voor de zonnepanelen die je aanschaft. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende afmetingen van zonnepanelen.

Standaard afmetingen zonnepanelen

De zonnepanelen met standaard afmetingen hebben een grootte van circa 165 x 100 cm. Deze panelen beschikken over een gemiddelde capaciteit en efficiency, en zijn te zien als de gouden standaard op het gebied van zonnepanelen. Dit type paneel is geschikt voor allerlei soorten woningen en gebouwen, van rijtjeshuizen tot aan grotere gebouwen. Van belang is om voor de plaatsing alvast een legplan te maken, zodat je kunt zien wat er past op het dak en wat je nodig hebt qua energieverbruik. Zo maak je een geïnformeerde beslissing die er toe zal leiden dat je het meeste uit jouw zonnepanelen gaat halen.

Grote afmetingen zonnepanelen

In totaal zijn er vier soorten afmetingen qua zonnepanelen: van groot naar klein zijn dit groot, standaard, klein en CIS. Grote panelen hebben afmetingen van circa 195 x 100 cm. Grotere panelen zijn over het algemeen duurder, maar de grootte zegt niet per se iets over de capaciteit en de efficiency van het paneel. Alhoewel grotere varianten een hogere maximale capaciteit hebben, zijn er tevens kleinere panelen die een hoge capaciteit hebben. Dit stelt gezinnen met kleinere woningen, bijvoorbeeld rijtjeshuizen, in staat om toch een hoop uit hun eigen zonnepanelen te halen. Kijk dus sowieso ook goed naar de capaciteit van een zonnepaneel, niet alleen de grootte.

Kleine afmetingen zonnepanelen

Naast de standaard en grote zonnepanelen, zijn er ook kleinere panelen. Deze panelen zijn het best geschikt voor woningen met een kleiner oppervlak op het dak. Zo kun je er immers meer naast elkaar plaatsen. Gemiddeld hebben deze kleinere zonnepanelen een grootte van circa 150 x 100 cm. Het vooraf maken van een legplan zal je een goed beeld kunnen geven van de panelen die je nodig hebt. Je vult zelf het dak in door de panelen hierop te tekenen, waarna je altijd nog kunt schuiven zodat je het meeste uit jouw zonnepanelen op het dak kunt halen.

CIS zonnepanelen

Tot slot is er nog de kleinste variant panelen: de CIS zonnepanelen. Deze panelen hebben een formaat van circa 125 x 100 cm. Over het algemeen wordt aangeraden dat je grote panelen kiest als je er de ruimte voor hebt, terwijl de standaard varianten worden aangeraden als je een reguliere woning hebt. Kleine tot CIS panelen zijn echt voor de kleinere ruimtes, of als aanvulling op andere panelen.