Prijzen zonnepanelen

Zonnepanelen heb je in allerlei soorten en maten, Je kunt kiezen uit goedkope varianten of duurdere, zwarte of donkerblauw gekleurde panelen, grote of kleine zonnepanelen, efficiënte panelen met een hoge capaciteit of juist niet, en nog veel meer. Natuurlijk zal de prijs hierdoor variëren. Immers kost een groot paneel met een hoge capaciteit meer dan een klein paneeltje met een lagere capaciteit. Hieronder worden de elementen beschreven die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs.

Wat is een zonnepaneel precies?

Laten we eerst uitleggen wat een zonnepaneel precies is, voor het geval je hier nog niet exact mee bekend bent. Aan de hand van een zonnepaneel verkrijg je elektriciteit door de zonne-energie die verkregen wordt. Het paneel bestaat uit twee lagen. Wanneer zonnestralen in aanraking komen met deze lagen, ontstaat er elektriciteit tussen de twee. Je verkrijgt dus energie uit zonlicht, welke omgezet wordt naar elektriciteit. Tussen zonnepanelen kunnen een hoop verschillen zitten. Hieronder wordt dieper ingegaan op de factoren die van invloed zijn op de prijzen van zonnepanelen.

Kenmerken van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen onder elkaar verschillen op allerlei fronten. Deze kwaliteiten van een paneel kunnen van invloed zijn op de prijs die je afrekent. Hieronder worden de belangrijkste kenmerken onder elkaar gezet.

Grootte van een zonnepaneel

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in drie formaten: standaard panelen van 165 x 100 cm, grote panelen van 195 x 100 cm en kleinere panelen van 150 x 100 cm. Hierbij is de vuistregel: hoe groter het paneel, hoe duurder de prijs. Stel voordat je zonnepanelen bestelt een legplan op, zodat je weet hoeveel panelen er op je dak passen.

Zwarte en donkerblauwe panelen

Er zijn twee soorten gekleurde zonnepanelen: zwart en donkerblauw gekleurde panelen. Het verschil tussen de twee zit hem niet alleen in de kleur. Zwarte zonnepanelen hebben monocellen, welke een hoger rendement opleveren maar tevens duurder zijn. Daarentegen hebben donkerblauwe zonnepanelen polycellen, welke een lager rendement hebben maar daardoor tevens goedkoper zijn.

Capaciteit en efficiency van de zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een bepaalde waarde qua efficiency. Een hogere waarde betekent dat het zonnepaneel een groter vermogen heeft, maar deze is tegelijkertijd duurder. Voor capaciteit geldt hetzelfde: hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de prijs. De capaciteit van een zonnepaneel wordt weergegeven in Wattpiek, of Wp afgekort. Toch is het ook aan te raden om slim na te denken over de capaciteit. Een hogere capaciteit levert je misschien een hogere kostprijs op, maar op de lange termijn bespaart een zonnepaneel met een hogere capaciteit je meer.

Hoeveelheid zonnepanelen

Tot slot zijn het aantal zonnepanelen dat je uiteindelijk bestelt van invloed op de prijs. Huishoudens in kleinere woningen kiezen vaker voor kleinere zonnepanelen met een hoge capaciteit. Bij grotere woningen kun je meer zonnepanelen plaatsen met een lagere capaciteit. Daarnaast hangt het benodigde aantal af van jouw energieverbruik. Een tweepersoonsgezin zal ongeveer 4000 Wp nodig hebben om het huis te voorzien van genoeg energie. Dan zul je ongeveer 16 panelen nodig hebben voor een prijs van 4000 euro. Een zespersoonsgezin zal ongeveer 6500 Wp nodig hebben, wat neerkomt op 26 panelen voor zo’n 12000 euro.